"Зоре моя вечірняя..."


У нашій бібліотеці до продовжуються святкові заходи до 200-річчя від дня народження Т. Г. Шевченка. 6 березня у читальній залі зібралися шанувальники творчості Великого Кобзаря. Ми читали листи Т. Г. Шевченка до жінок, які відігравали значну роль у його житті.
Бібліотекар Р. Ю. Швець, ведуча заходу, розповіла про дружбу Т. Г. Шевченка з великою родиною Лазаревських, а до А. Лазаревської ставився тепло, як до матері. Читачка Л. В. Сафонова декламувала листи Т. Г. Шевченка до А. Лазаревської.

З ім'ям Варвари Миколаївни Рєпніної, «доброго ангела» Т. Г. Шевченка, як він сам називав її за доброту і натхнення.,поєдані життєві епізоди Шевченка часу його першої подорожі в Україну (1843), його юнацькі симпатії. Т. Г. Шевченко називав Варвару Миколаївну сестрою. У відомій посвяті до поеми «Тризна», адресованій Варварі Миколаївні, Шевченко щиро зізнався:
Ваш добрый ангел осенил
Меня бессмертными крылами
И тихоструйными речами
Мечты о рае пробудил…
Цим «райським мріям» не судилося збутись. Минуть роки, десятиліття, і сумне, неподілене кохання молодої княжни, доньки Полтавського генерал-губернатора до колишнього кріпака, великого українського поета Шевченка, стане темою віршів, поем і повістей у творчості багатьох поетів, письменників і драматургів. Бібліотекар Л. П. Бондар прочитала деякі листи Т. Г. Шевченка до В. Рєпніної.

Є в Тараса Шевченка теплі, щирі слова, присвячені ще одній жінці:
...Господь послав
Тебе нам, кроткого пророка,
обличителя жестоких
людей неситих. Світе мій!
Моя ти зоренько святая!
Моя ти сило молодая!
Світи на мене, і огрій,
І оживи моє побите
Убоге серце, неукрите...
Ці рядки створені у 1859 році, коли Т. Г. Шевченко повернувся до Петербурга після заслання. Вони написані на честь чарівної жінки-письменниці Марко Вовчок. Тарас Шевченко усіляко підтримував молоду письменницю тоді, коли вона ще не була відома широкому загалу читачів, Пророком і "своєю донею" назвав поет Марка Вовчка - і це чи найвища оцінка творчості письменниці. Листи Т. Г. Шевченка до М. Вовчка та її листи у відповідь до Т. Г. Шевченка прочитала читачка Л. В. Рябчук.

Читачка нашої бібліотеки, Сафонова Л. В. виразно прочитала деякі листи Т. Шевченка до А. Лазаревської.

Бібліотекар Л. П. Бондар читає листи Т. Г. Шевченка до В. Рєпніної.

Листи Т. Г. Шевченка до М. Вовчка та її листи у відповідь до Т. Г. Шевченка прочитала читачка Л. В. Рябчук.

Коментарі