В серцях і книгах пам'ять про війну


20 березня - знаменна дата в історії нашого міста. Саме цього дня 1944 року після 3 років і 8 місяців окупації Вінниця повністю була звільнена від німецько - фашистських загарбників. Велику ціну заплатили містяни за довгоочікувану свободу. Зі 100 - тисячного довоєнного міста після звільнення залишилося лише 27 тисяч громадян, 42 тисячі мирного населення було знищено фашистами, 13 тисяч 400 чоловік населення було вивезено на каторжні роботи.

Пройшло багато десятиліть, поступово місто відбудовувалося, народилися нові громадяни міста. Та щороку ми знову і знову повертаємося до цієї дати - звільнення від окупантів м. Вінниці. Про  звільнення нашого міста написано багато книг, спогадів ветеранів, архівних документів.

Минають роки, десятиліття... 
Але ніколи не зітруться в людській пам’яті героїзм та мужність тих, хто поліг у битвах із гітлерівськими полчищами на українській землі, хто своїм життям дав дорогу новим поколінням, яких могло й не бути. 

Напередодні 79-ї річниці визволення Вінниці від німецько-фашистських загарбників в бібліотеці презентовано тематичний перегляд  «В серцях і книгах пам'ять про війну». Книги та світлини, що представлені на експозиції, розкривають трагічні та героїчні сторінки визволення Вінниці, участь наших земляків у Другій світовій війні, підпільний рух на теренах краю.






Коментарі