Ой закувала сива зозуленька



29 січня о 16.00 в бібліотеці ВПТУ № 7.відбулося засідання юнацького краєзнавчого клубу "Надбужжя", присвячене 120-річчю від дня народження Насті Андріанівни Присяжнюк. Керівник клубу Л. П. Бондар познайомила членів клубу з біографією та творчим шляхом нашої славетної землячки.
Впродовж усього свого життя (1894-1987 р.р.) Настя Присяжнюк по крихті збирала, записувала і опрацьовувала найдорогоцінніші скарби народної творчості: близько 7 тисяч пісень, 4,5 тисячі народних оповідань, понад 50 тисяч прислів’їв та приказок, 2,5 тисячі загадок, голосінь, замовлянь і повір’їв, матеріали до народного сонника, легенди Погребища і навколишніх сіл району та інше. Написала низку нарисів про видатних носіїв фольклору, з якими їй довелося співпрацювати, працю «Пісня в моєму житті», вела щоденник та надзвичайно широке листування. У місцевій пресі опубліковано понад 150 статей Насті Андріанівни на різні теми.

У 1976 році була видана книга «Пісні Поділля», до якої увійшла лише частина її творчого доробку. За життя Настя Присяжнюк була нагороджена орденом Трудового Червоного Прапора та ювілейною медаллю «За доблесну працю». Сучасна молодь майже не знайома з творчістю Н. Присяжнюк, тому такі зустрічі дуже потрібні.

Члени клубу також підготували та прочитали тексти пісень Н. Присяжнюк.


Коментарі