Сузір'я вічного й святого - дитяча книга на столі


Щороку, 2 квітня ми святкуємо Міжнародний день дитячої книги. Це свято, встановлене з ініціативи та за ухвалою Міжнародної ради дитячої книги. Ця дата була обрана не випадково. Саме цього дня народився славетний данський казкар - Ганс Крістіан Андерсен (1805-1875). Тож, відзначаючи цю подію, ми згадуємо чудові твори цього дивовижного митця й оцінюємо подальші старання його послідовників.
А також розуміємо, яке місце сьогодні посідає книга у вихованні та розвитку дітей. Цим підкреслюється надзвичайно важлива роль дитячої книги у формуванні духовного та інтелектуального обличчя нових поколінь Землі.

З моменту появи на світ людина починає вчитися. Вона вчиться ходити, говорити, пізнає навколишній світ. Книга! Вона поруч із самого народження. Перші казки, вірші читають нам мама і тато, братик і сестричка. Книга розповідає нам про казкових богатирів, про шкільне життя, про далекі країни. З книгою кожен із нас може мандрувати в минуле і в майбутнє. Про все на світі розповідає книга. Як не можна жити без повітря, води та хліба, так не можна жити і без книги. Недарма і прислів’я є: «Хліб годує тіло, а книга - розум».


Найбільшим казкарем усіх часів визнано Ганса Христіана Андерсена. В історії літератури мало знайдеться письменників, які б заслуговували на звання: «Великий казкар», «Добрий чарівник», «Король казок». Сам Андерсен наприкінці життя,оцінюючи свій талант, визнав, що радість прийшла до нього в образі «музи, яка обдарувала його усім багатством казок - найчистішим у світі золотом, що виблискує у дитячих оченятах, дзвенить сміхом на вустах дітей і батьків".

У цей день раз на 2 роки на черговому конгресі Міжнародної ради з дитячої книги письменникам та художникам вручають головну нагороду – Міжнародну премію імені Г.К. Андерсена. Його казки перекладені більш ніж 150 мовами світу, вони стали основою для численних екранізацій, мультфільмів, балетів.

У казках Андерсена добро і любов перемагають, але інколи його твори залишають легкий смуток і роздуми. Після читання хочеться помовчати, побути сам на сам зі своїми почуттями, а потім знову повернутися до книжки. Письменник спеціально нікого не повчає, нічого не проголошує, він просто веде нас по своїй казковій країні й спонукає думати і співпереживати.

Саме в цей день, для своїх маленьких користувачів, в бібліотеці проводяться багато різноманітних заходів. З нагоди св’ята в нашій бібліотеці було оформлено книжкову виставку «Сузір’я вічного й св’ятого – дитяча книга на столі».


Святкування Міжнародного дня дитячої книги є наглядний показник того, що книга, яка створена саме для дитини, має великий вплив на формування її характеру та становлення, як людини. Дитячі книги вбирають у себе дивовижний, невичерпний, чарівний світ, який дитина відкриває для себе саме завдяки книжці.

Книги живуть вічно. Це безперечний факт для тих, хто любить читати, відкриваючи кожен день щось нове, збагачуючи свій інтелект яскравими барвами, новими ідеями і прописними істинами. Просто треба взяти в руки Книгу і ...опинитись в цьому світі. Сила книги безмежна. Без неї людина сліпа. Протягом усього життя ми звертаємося до книги. Вона відкриває нам небачені обрії, допомагає зрозуміти історію народу, розкриває таємниці природи, життя. Книга – мудрий друг, який не вміючи говорити, розказує про незвичайні пригоди і подорожі, про навколишній світ, про різні чудеса.

У кожного з вас є книжки, які особливо подобаються. Одному до вподоби казки, другому – твори про війну, сміливих людей, третій полюбляє веселі вірші й оповідання. Але всі книжки однаково потребують уваги і бережного ставлення до них. Пропонуємо вашій увазі найкращі твори української дитячої літератури.


Книга - неоціненний скарб, подарований попередніми поколіннями. Це найбільше диво, створене руками людини на щляху до щастя і світлого майбутнього.

У чарівний світ відкритої книги вхід доступний кожному. Тож не лінуйтеся читати, розширюйте свій кругозір,вчіться у книг добру та справедливості і ви неодмінно станете справжньою Людиною з великої літери. Адже книга – запорука успіху. Читання – це не тільки розвиток почуттів і особистості, але й, перш за все, велике задоволення.

Любі наші маленькі читайлики! Шановні батьки! Запрошуємо Вас до нашої бібліотеки, де на вас чекає нескінченне різноманіття дитячих книг! Читайте! Хай не буде у вас жодного дня, щоб ви не прочитали бодай однієї сторінки нової книги.

Мрійте, читайте і життя стане яскравішим!

Коментарі