День відкриття Антарктиди

28 січня відзначається День відкриття Антарктиди. Це відбулось у 1820 році, коли після двох років мандрування на шлюпках "Восток" та "Мирний" члени експедиції Беллінсгаузена та Лазарєва вперше побачили береги невідомого досі континенту. Одночасно з російськими дослідниками Антарктиду відкрили британські мореплавці, які першими зійшли на її берег 30 січня 1820 року.

Нині Антарктида є вільним материком, без кордонів та часових поясів. Також її унікальність полягає в тому, що це найхолодніше та найсухіше місце планети, адже кількість опадів на її території складає приблизно 10 см на рік. Тут спостерігаються найсильніші вітри та найпотужніші сонячні спалахи.

Поверхня Антарктиди ідентична умовам Марсу. Це надало можливість представникам NASA проводити тут навчання за космічною програмою "Вікінг".

Незважаючи на те, що в Антарктиді немає постійного людського населення, вона потребує особливо дбайливого до себе ставлення, бо містить понад 70% всієї прісної води планети. Тому метою свята є не тільки вшанування пам'яті першовідкривачів, але й нагадування про велику відповідальність перед майбутніми поколіннями за збереження чистоти цього крижаного континенту. 

Журнал "Колосок" навчить вас не плутати дві співзвучні географічні назви "Арктика" та "Антарктика" і розповість багато цікавого про Антарктиду. 










Коментарі