Життя, віддане Україні



6 січня 2023 року виповнилось би 85 років Василю Стусу - людині, що стала символом Українського Опору другої половини ХХ століття, ключовою постаттю духовного життя доби, письменника, правозахисника, борця. Роль, яку відігравала постать Василя Стуса у розвитку української літератури ХХ століття, відновленні української державності та національної ідеї важко переоцінити.





Василь Стус навіть у найтяжчі хвилини життя твердо вірив, що вернеться до народу своїм словом, що край його почує. Його поезія залунала в Україні, її почули, в неї вслухаються. Схиляються перед ним і поза Україною ті, кому випало читати його твори або довідатися про його долю й боротьбу. Вшанування пам’яті Василя Стуса - поета, літературознавця, правозахисника стало подією всеукраїнського масштабу. До відзначення 85-річного ювілею українського поета, перекладача, дисидента, громадського діяча та ГЕРОЯ УКРАЇНИ  Василя Стуса долучилася і наша бібліотека, яка презентувала для користувачів бібліотеки тематичну виставку «Життя, віддане Україні». 




За коротке життя Василь Стус залишив 6 томів творів, більшість з яких перекладено на англійську та надруковано за кордоном. Василя Стуса закатували, але не перемогли. Він навіть у найтяжчі хвилини життя твердо вірив, що вернеться до народу своїм словом, що світ його почує.
Він жив, творив і загинув, щоб український народ мав те, на що заслуговує,- свободу, історичну пам'ять, самобутню культуру, мову, протистояв тоталітарному режиму і вистояв, щоб ми могли залишатися українцями, щоб були справжніми патріотами своєї держави!
Тож читаймо Василя Стуса! Може, нам вдасться краще зрозуміти його, світ та самих себе.

Коментарі